+31 (0)6 2037 1900

Bestaat de ideale triagist?

04-11-2016

Bestaat de ideale triagist?

Voor de huisartsenposten en -praktijken heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de NHG-TriageWijzer samengesteld. In de TriageWijzer staan protocollen aan de hand waarvan de triagist kan bepalen met hoeveel spoed een klacht afgehandeld moet worden en hoe de patiënt het best geholpen kan worden. Daarmee ben jij er nog niet. Het leven, en zeker die van een triagist, valt niet alleen in protocollen te vatten. Het is en blijft mensenwerk. Er komt een hoge dosis empathie, analytisch vermogen, besluitvaardigheid bij kijken. Laat staan de communicatieve vaardigheden. Triageren is en blijft een fantastisch beroep.

Een uniforme standaard

Binnen allerlei organisaties in Nederland werken triagisten. Voorbeelden hiervan zijn Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, ambulanceposten of huisartsenposten en -praktijken. Bij de laatstgenoemde geldt dat het meestal de doktersassistenten zijn die de triage hier verrichten. Tot voor kort gebruikten verschillende organisaties ieder hun eigen protocol. Nu zijn al die protocollen op elkaar afgestemd, zodat er overal op dezelfde manier triage wordt verricht. Iedereen spreekt dus dezelfde. Dit nieuwe systeem heet: Nederlandse Triage Standaard (NTS) .

Het werken en denken in toestandsbeelden

De overstap naar de NTS bracht een belangrijke verandering met zich mee: niet de mogelijke diagnose is belangrijk, maar het toestandsbeeld van de patiënt. Het toestandsbeeld is de omschrijving van de klachten en de symptomen van de patiënt, en de ernst daarvan. Je zou dat de conditie van de patiënt kunnen noemen. Om een voorbeeld te geven: je zegt niet meer dat een patiënt ‘last van de maag’ heeft, maar dat hij last heeft van ‘braken, misselijkheid en pijn in de bovenbuik’. ‘Last van de maag’ is een diagnose, ‘braken, misselijkheid en pijn’ zijn symptomen.

Wil je meer weten of de opleiding, het werken als, of zoek jij werk als triagist?

Neem dan contact met ons op

>>Bestaat de ideale triagist?

Wij helpen u graag verder

neem contact op